Editura Cartier
Marţi, 15 Octombrie 2019
 
Colecții

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z 
Pribeagu Ion

Ion Pribeagu (n. 27 octombrie 1887 Sulita, judetul Botosani - d. 1971, Tel Aviv, Israel) a fost pseudonimul literar al lui Isac Lazarovici, poet si umorist evreu originar din Romania.
Pana sa se hotarasca la pseudonimul literar de Ion Pribeagu, care l-a consacrat, a inceput prin a-si anagrama prenumele si a folosit primul pseudonim: Sachi Disperatu. Au urmat apoi alte pseudonime: Ion Palavra, Ivan Turbinca, Ion Vraiste, Vasile Isprava, Vasile Gaina.
A scris foarte mult in viata lui: piese, reviste, cronici si in proza, dar mai ales in versuri. Ca poet si umorist, a fost deseori tentat sa scrie mai libertin, asa cum au facut la vremea lor Creanga, Alecsandri si altii.
A scris mult pentru sertar, iar aceste realizari le tinea numai pentru el, stranse intr-un dosar si ferite de priviri indiscrete.
Rareori citea ceva conspirativ vreunui prieten bun. In decursul a peste 60 de ani de activitate fecunda, a publicat aproape tot ce a realizat, in afara de aceste creatii intitulate chiar de el impertinente.
In ultimii ani a intentionat sa le publice, dar i-a lipsit curajul. Constiinciozitatea si etica lui profesionala nu l-au lasat sa depaseasca o anumita limita in relatiile lui cu cititorul.
In perioada 1939 - 1944 a scris textele umoristice pentru spectacolele lui Constantin Tanase.
In vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a emigrat in Israel, unde a continuat sa scrie poezie umoristica in limba romana in Cronica rimata a cotidianului Viata Noastra din Tel Aviv si a fost autorul a catorva spectacole de revista.

Lucrari:

  • Varfuri de spada, 1914
  • Bucuresti noaptea,1922
  • Bucuresti Iasi,1922
  • Strofe strengare, 1934
  • Miere si venin
  • Puncte de foc, Israel, 1963
  • Mic si al dracului. Antologia unui rege al umorului, 2005

La Cartier:

  • Versuri. In caseta Versuri de Minulescu, Pribeagu, 2 vol., 2000.


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2019 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel