Editura Cartier
Sâmbătă, 22 Februarie 2020
 
Colecții

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z 
Plutarh

Plutarh (in unele lucrari Plutarch; in limba greaca veche Πλουταρχος Ploutarkhos, a adoptat numele de Mestrius Plutarchus), nascut la Cheroneia in Beotia in jurul anului 46 si decedat in aceeasi localitate in anul 125. A fost un scriitor si moralist de origine greaca, cunoscut mai ales prin scrierile sale biografice si filosofice. A fost unul din principalii reprezentanti ai aticismului in literatura greaca.
Nascut intr-o familie notabila din Beotia, studiaza la Atena retorica, filosofia si stiintele vremii sale, avandu-l ca maestru pe Ammonios Sakkas.In aceasta perioada, frecventeaza Stoa, precum si Academia platoniciana. Viziteaza de mai multe ori Roma, unde preda filosofia morala. Obtine cetatenia romana si adopta numele de familie Mestrius, in semn de omagiu adus prietenului sau M. Mestrius Florus. Autoritatile imperiale romane il numesc procurator al provinciei Achaia din Grecia. Mai tarziu, devine preot la templul lui Apollo din Delphi. Plutarch era foarte cultivat, avea cunostinte enciclopedice, fiind foarte pretuit in cercurile hellenistice. Ultima parte a vietii sale o petrece la Cheroneia, unde scrie principalele sale opere in dialect atic, bazate in mare parte pe manuscrisele prelegerilor sale.

Operele sale au fost reunite in 1296 de catre Maximos Planudes in doua culegeri:

  • Moralia (Scrieri morale), alcatuite din eseuri si dialoguri, au ca tematica comentarii literare, estetice si pedagogice, dezbateri cu privire la probleme religioase si mitologice (printre altele reprezentarea lui Osiris in mitologia egipteana). Unele texte au continut filosofic, in care Plutarch se releva ca adept al platonismul in opozitie cu stoicismul si Epicurepicureismul. Moralia mai cuprinde noua carti intitulate Συμποσιακα τον ηπτα σοφον (Symposiaca ton hepta sophon - Banchetul celor sapte intelepti), un text dialogat asupra invataturilor celor sapte legendari intelepti ai Greciei antice.
  • Vietile paralele ale oamenilor ilustri  (Βίοι Παράλληλοι - Bioi Parállêloi), cea mai cunoscuta si citita opera a lui Plutarch, cuprinde 50 de biografii, dintre care 46 sub forma de pereche, comparandu-se un grec cu un roman, de exemplu Theseu - Romulus, Alexandru cel Mare - Caesar, Demosthene - Cicero, Licurg - Numa Pompilius. La sfarsitul textului despre fiecare cuplu se afla un scurt comentariu comparativ (συνκρισις - synkrisis) asupra celor doua persoane. Biografii separate sunt cea a Marelui Rege persan Artaxerxes, a lui Arat din Sikyon si ale imparatilor romani de la Augustus la Vitellius. Vietile paralele sunt interesante nu numai din punct de vedere istorico-cultural, ci si pentru ca relateaza deasemeni anecdote si citate, prin care sunt caracterizate personalitatile respective. Aceste biografii au fost un model pentru scriitorul francez Michel Montaigne in opera sa Essais si o sursa de inspiratie pentru subiectele din unele tragedii ale lui Shakespeare.

La Cartier:

Oameni ilustri ai Greciei antice, 1997, 2004.

Oameni ilustri ai Romei antice, 1997,2004.


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2020 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel