Editura Cartier
Miercuri, 22 Ianuarie 2020
 
Colecții

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z 
Rebreanu Liviu

Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885, comuna Tarlisua, județul Bistrita-Nasaud – d. 1 septembrie 1944, Valea Mare, judetul Arges) a fost un romancier, dramaturg si academician roman.
Evolutia nuvelistului si al romancierului Liviu Rebreanu s-a implinit urmand doua directii divergente, ambele denotand o constiinta estetica iesita din comun.Pe taramul nuvelistici a fost una de asimilare a tuturor datelor epocii, uneori pana la confundarea cu ele si de integrare in atmosfera dominanta pe acest taram.Tot ceea ce se defineste ca tipologie inainte si o data cu el se afla in paginile nuvelelor sale.
Spre deodebire de nuvela, pe taramul romanului L.Rebreanu a fost insa un refractor fata de epoca sa si chiar de inaintasii lui, carora nici mai tarziu nu le-a recunoscut merite deosebite.Dar acest refuz nu a imbracat forme manifeste, reactii programatice, ci tenace, Rebreanu a pregatit noua era a romanului, creand romanul romanesc modern in laboratorul sau mental, cu o intalegere lucida a tot ceea ce produce de acest gen, nu erau si a tot ceea ce ele trebuiau sa fie.De fapt inainte ca teoria despre romanul romanesc modern sa existe, au existat romanele lui Liviu Rebreanu.
El a creat romanul romanesc modern, intr-un moment in care proza noastra cauta infrigurata alte teritorii ale inspiratiei sale, in speta ale lumii citadine, alte modele de expresie - Proust, Gide.Dar structurile lui morale erau cele caracteristice primelor decenii ale secolului : drama taraneasca si asuprirea nationala.
Nuvelele sale au incununat un drum pe care el mergea odata cu ceilalti, largindu-l necontenit, aflandu-i perspective pe care nici cei mai varstnici, nici cei de-o seama cu el nu le intrevedeau, iar de la un moment dat nu-l puteau insoti pana pe culmile pe care el a ajuns, ducand - asa cum a spus Haurois despre Camus - piatra in varful cel mai inalt al muntelui.Ceea ce s-a intamplat deopotriva si pe taramul romanului.

Opera
Catastrofa (1921)
Norocul (1921)
Cuibul visurilor (1927)
Cantecul lebedei (1927)
Ițic Strul, dezertor (1932)
Golanii
Ion (1920)
Craisorul (1929)
Rascoala (1932)
Gorila (1938)
Padurea spanzuratilor (1922)
Adam si Eva (1925)
Ciuleandra (1927)
Jar (1934)

La Cartier:

  • Ion, 2001.
  • Padurea spainzuratilor, 2002.
  • Ion, 2007 (Cartier Popular).
  • Padurea spainzuratilor, 2007 (Cartier Popular)
  • Ciuleandra, 2007 (Cartier Popular)


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2020 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel