Editura Cartier
Joi, 23 Ianuarie 2020
 
Colecții

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S T U V W Z 
CUVÂNT ÎNAINTE LA O VIAŢĂ DE SCRIITOR

Traducere din franceză de Lucian Zup

"Prin Cuvânt înainte la o viaţă de scriitor (...) Alain Robbe-Grillet revine în forţă în momentul în care îşi pregăteşte intrarea în Academia Franceză, la peste 50 de ani de la apariţia Gumelor şi la declanşarea unei alte polemici dintre antici şi moderni, cea a Noului Roman". (Jean-Didier Wagneur)

În romanul de tip balzacian, lumea există deja, este finită şi cineva competent, naratorul, vorbeşte despre ea. Din contră, în întreaga literatură din a doua jumatate a secolului al XX-lea, încă din anii douăzeci, totul se întâmplă ca şi cum lumea n-ar exista încă, iar cuvântul scriitorului ar consacra-o astfel determinându-i apariţia. Scriitorul nu mai reprezintă, ci creează.

Dosar de presă:
„La Robbe-Grillet, preocuparea pentru literatură e o formă de nelinişte, acesta este un autor al incertitudinilor colosale, al interfeţelor jucăuşe. Din acest motiv, actul scriiturii devine un fel de broderie continuă, în lupta narativă a certitudinii cu lipsa, a ceea ce ar putea exista ca ştiut şi ceea ce te copleşeşte cu bănuieli, te contrariază. De aici şi statutul special pe care îl are contradicţia în scriitura Noului Roman. O naraţiune nu se poate mişca dacă, pe lângă lipsa care provoacă incertitudine, nu întâmpină contradicţii, ambii poli ai contradicţiei având egală îndreptăţire de a exista.”
Igor Mocanu, februarie 2007, Noua Literatură

An editie: 2006
Editia: I
Stoc: Disponibil
232 pag. Format 130x200. Brosat. ISBN 978-9975-79-022-2


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2020 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel