Editura Cartier
Marţi, 10 Decembrie 2019
 
Colecții

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S T U V W Z 
HOLOCAUSTUL LA PERIFERIE
Persecutarea și nimicirea evreilor în România și Transnistria în 1940-1944

Colecția CARTIER Istoric
Autori: Wolfgang Benz, Brigitte Mihok
 
 
 
 
Traducere din germană de Cristina Grossu-Chiriac
 
În România, discuțiile referitoare la holocaust au început la sfârșitul anilor 1990. Raportul final al Comisiei internaționale pentru studierea holocaustului în România (2004) marchează începutul unei culturi a memoriei în România, din care fac parte un institut național și un monument al holocaustului în București.
În Molodova, după prăbușirea Uniunii Sovietice, două curente luptă pentru supremație de opinie asupra națiunii: românismul și molodvenismul. Această luptă de interpretare impinge holocaustul din Transnistria pe un loc aparent secundar, dacă nu chiar terț în dezbaterea cu privire la memoria societății. S-ar putea afirma chiar că în dezbaterile actuale este vorba mai puțin de memorie, cât și de supremația interpretativă a viitorului națiunii, și de aceea trecutul este instrumentalizat aproape că după bunul plac în contextual mai larg al narațiunii naționale.
Autorii sunt cercetători renumiți ai holocaustului din România, Germania, Marea Britanie și SUA. Articolele referitoare la holocaustul din România tratează diferite aspecte ale prigoanei în Transnistria și reflectă discuția actuală privind responsabilitatea română și germană.
Deschide cartea.
 
Dosar de presă:
„Nu consider că este un curaj să vorbeşti despre cele mai mari crime ale umanităţii. Cred că trebuie să ai mai mult curaj ca să le treci cu vederea”, a spus autorul cărţii.
Mai 2010, ziarul Timpul

Lucrarea abordează subiecte precum înfiinţarea ghetourilor şi lagărelor de muncă în România şi Transnistria, condiţiile de viaţă din acestea, suferinţele prin care au trecut victimele holocaustului. Un subiect aparte îl constituie soarta copiilor care au căzut pradă acestei crime a umanităţii.
Mai 2010, agenția de știri Infotag

Prăbușirea ideologiei naţional-comuniste în 1989 a marcat nu numai sfârșitul dictaturii ceaușiste în România, ci, de asemenea, și surescitarea unui nou naţionalism. Schimbarea nu a creat numai puncte de pornire pozitive pentru construirea relaţiilor democratice, ci a scos la iveală și amintirea unor personalităţi istorice controversate, zeci de ani în șir tabuizate sau prezentate distorsionat.
Mai 2010, revista Dilema Veche
An editie: 2010
Editia: I
Stoc: Indisponibil
384 pag. Format 130X200. Brosat. ISBN 978-9975-79-621-7


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2019 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel