Editura Cartier
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
 
Colecții

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S T U V W Z 
ICOANE

Traducere din engleza de George Adam

"Iconografia crestina, mai cu seama atunci cand valorifica reprezentarea lui Iisus Hristos, isi are radacinile in doctrina Invieirii. Mai mult ca oricare alta figura biblica, icoana lui Hristos neintinata de mana omului intruchipeaza principiul dogmatic al crestinismului."
Parintele Daniel Rousseau

Lucrarea de fata urmareste evolutia temelor sacre, tratate de pictorii scolii bizantine, incepand cu cnezatul Kievului si pana la prabusirea Imperiului Rus. Fara a se referi la modelul stravechi ale iconografiei, la tehnicile si la materialel folosite -lemnul, aurul sau tempera-, autorul demonstreaza ca reprezentarea divinitatii releva intotdeauna, in orice era a istorie, o noua expresie a umanitatii. Deschide cartea.

Dosar de presă:
Nikodim Kondakov, în volumul Icoane, urmăreşte evoluţia picturii de icoane, realizate după tehnica bizantină, de la Cnezatul Kievului pînă la prăbuşirea Imperiului Rus. În acest spaţiu, icoana – principalul simbol al credinţei – era modalitatea de redare a imaginarului religios şi popular.
Leontina Siliște, aprilie 2010, Observator cultural

Interesant este amanuntul ca Nikodim Kondakov a scris textul acesta inchinat icoanelor rusesti, ca o incununare a studiului sau de o viata, in ultimii ani ai sai, traiti in exil. Astfel, ca lucrarea a scris-o din memorie, referindu-se la icoanele si bisericile pe care le vazuse in tinerete. Textul sau a aparut de-abia acum, in acest volum, impreuna cu reproducerea icoanelor la care Kondakov a facut referire.
Gabriela Lupu, decembrie 2009, Cotidianul


An editie: 2009
Editia: I
Stoc: Disponibil
256 pag. Format 270x325. Legat. ISBN 978-9975-79-541-8


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2019 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel