Editura Cartier
Miercuri, 01 Aprilie 2020
 
Colecții

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S T U V W Z 
ILUZIA ANTICOMUNISMULUI
Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu

Colecția CARTIER Istoric

Volum coordonat de Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Ciprian Siulea, Ovidiu Tichindeleanu

Raportul unei comisii prezidenţiale scris în 2006 este, ca şi vechile rapoarte ale partidului, rezultatul unui fin echilibru între date statistice, omagii şi demascări. Raportul final numără victime, îi elogiază pe cei care au rezistat, ştie ce e legitim şi ce este lipsit de legitimitate în perspectiva unei istorii al cărei sens a fost descifrat ştiinţific şi îi expune maniei opiniei publice pe cei „străini de interesele şi aspiraţiile poporului”, interese şi aspiraţii pe care pare să le cunoască tot atât de precis ca şi cadrele de odinioară şi pe care, desigur, le reprezintă. Cu ajutorul unui asemenea utilaj mental şi lexical, statul român a reuşit să treacă, identic cu sine, de sub autoritatea abuzivă de control a grupului celor 64 sub autoritatea de reglementare a Comisiei Europene.
Dincolo de aspectul său ştiinţific şi de scopul său eminamente politic, ţinta Raportului final este ambiţioasă: aceea de a scoate comunismul românesc de pe terenul oricărei dezbateri de societate şi de a îl aşeza, nu înainte de a fi contribuit la legitimarea autorităţilor politice instituite, în spaţiul aseptic şi limitat al controversei academice. Pe scurt, o întreprindere ştiinţifică a avut obiectivul politic de a transforma comunismul într-o chestiune nepolitică, în ceva foarte asemănător cu un fenomen natural ce poate fi explicat de specialişti, dar rămâne în afara înţelegerii marelui public. Deschide cartea.

Dosar de presă:
În 2006, Preşedintele Băsescu, ghidat de parcurgerea Raportului Tismăneanu, a simţit nevoia să condamne acest spectru, de la înălţimea tribunei Parlamentului. Conţinutul şi reperele volumului produs de comisia prezidenţială, natura gestului lui Traian Băsescu şi contextul politic în care a fost asumat au primit, în sfârşit, o serie de lecturi critice grupate în volumul Iluzia anticomunismului.
Adrian Grama, noiembrie 2008, Cronica Româna

...coordonatorii precizînd în introducere că diverse edituri din România le-au refuzat proiectul, deoarece „nu ţineau deloc să publice deviaţionisme de la mainstream-ul intelectual naţional“. 
Ovidiu Şimonca, noiembrie 2008,
Observatorul Cultural

A intrat în librării cea mai criticată şi necitită carte din Romania: Iluzia anticomunismului.
Costi Rogozanu, noiembrie 2008, pe blogul lui costi rogozanu

Dezbateri:
Ambiţia autorilor este de a propune o serie de lecturi critice ale Raportului Final al Comisiei prezidenţiale de analiză a dictaturii comuniste.
Vladimir Tismăneanu, decembrie 2008, Evenimentul Zilei

Răspunsul lui Costi Rogozanu la articolul " SENATUL EVZ: Iluzia normalităţii comuniste" de Vladimir Tismaneanu, publicat in Evenimentul Zilei
Costi Rogozanu, noiembrie 2008, pe blogul lui costi rogozanu

Poporul român şi comunismul: viol sau amor? Interviuri în oglindă cu Tismăneanu vs. Ernu, Rogozanu şi Siulea
Vlad Mixich, 22 decembrie 2008, HotNews.ro

Presa internaţională:
...le livre collectif paru l’année dernière sous le titre L’illusion de l’anticommunisme : lectures critiques du Rapport Tismăneanu (IA), et les réactions qu’elle a suscitées sont éclairantes.
balkans.courriers.info

Après qu'un groupe d'experts a publié en 2006 un rapport sur les crimes du communisme en Roumanie, un nouveau livre, intitulé "L'illusion de l'anticommunisme", revient sur l'héritage du communisme en Roumanie. 
europe.courrierinternational.com

After a report by a panel of experts on the crimes of communism committed in Romania was published in 2006, a new book titled "The Illusion of Anti-Communism" also dealing with the communist legacy in Romania has appeared.
www.eurotopics.net


 

 

An editie: 2008
Editia: I
Stoc: Disponibil
280 pag. Format 135x200. Legat. ISBN 978-9975-79-202-8


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2020 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel