Editura Cartier
Joi, 23 Ianuarie 2020
 
Colecții

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S T U V W Z 
PLACEREA TEXTULUI. ROLAND BARTHES DESPRE ROLAND BARTHES. LECTIA

Traducere din franceza de Marian Papahagi (Placerea textului) si Sorina Danaila (Roland Barthes despre Roland Barthes, Lectia)

"Textul pe care-l scrieti trebuie sa-mi dea dovada ca ma iubeste. Aceasta dovada exista: este scriitura. Scriitura este acest lucru: stiinta desfatarilor limbajului, kamasutra sa (nu exista decat un tratat al acestei stiinte: scriitura insasi)."

Dosar de PRESA:
„Una din cartile lui Roland Barthes, gasita intr-un raft al bibliotecii judetene din Brasov (Placerea textului, editie iesita din tipografie anul trecut, la Editura Cartier), e plina de sublinieri artagoase si mazgalituri ascutite, admirative. Am identificat cel putin trei tipuri de pasta de pix, prin urmare si trei posibili «suspecti». Primele pagini: pasta albastru inchis, sublinieri ondulate si fragmentate. La pagina 15, pasajul despre vointa de desfatare a textului a fost marginit in partea dreapta cu o linie verticala, langa care respectivul mazgalitor (ori respectiva mazgalitoare) a scris «Superb», cu litere subtiri, insiruite una peste alta, ca pe treptele unei scari invizibile. Cuvintele «depaseste palavrageala», din mijlocul frazei, cred ca i-au atras cel mai mult atentia, din moment ce-au primit din belsug linii apasate peste literele tiparite. La cateva pagini departare, acelasi scris insa alt pix: albastru ceva mai inchis, spre negru, cel putin asa mi se pare privind pagina la lumina becului. Acolo unde Barthes vorbea despre forma omeneasca a textului, aceeasi persoana a subliniat «a corpului nostru erotic», inconjurand ultimul cuvant printr-o stangace bucla; in partea stanga a paragrafului mana a notat «esential!». Scriitura identica, cu litere inghesuite, ce ma face sa cred ca apartine unei tinere. Un alt pix, cu pasta rosie, a subliniat doar cateva
cuvinte si numai la pagina 57, si anume: «oratorul-comediant» si «un text unde sa se poata auzi granulatia gatlejului, patina consoanelor, voluptatea vocalelor, o intreaga stereofonie a carnii profunde...». Spre sfarsitul cartii o alta mana s-a intercalat cu prima mazgalitoare, care din cand in cand a mai notat «esential!». Un cititor apasat a scris intr-un colt: «sambata de vazut Bergman!». Scriitura neingrijita, nervoasa. Pacat ca nu a precizat data, ora, postul unde urma sa fie difuzat.”
Alina Andrei, septembrie 2007, LiterNet

An editie: 2006
Editia: II
Stoc: Disponibil
228 pag. Format 130x200. Brosat. ISBN 978-9975-79-400-8


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2020 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel